Electric versus gaz

Electric versus gaz

miercuri 05.08.2020 0 comentarii

Ceea ce numim incalzitoare de terasa exista sub diferite forme, functioneaza in mod diferit si folosesc diferite surse de energie. Ele pot fi incalzitoare electrice cu quartz sau cu halogen sau incalzitoare cu gaz.

Primavara si toamna ne ofera seri racoroase care pot fi deosebit de placute daca le petreci cu prietenii sau familia pe terasa, sub razele unui incalzitor de terasa. Si unele zile insorite de iarna pot sa fie foarte frumoase daca le petreci pe terasa sau balcon. In toate cazurile un incalzitor de terasa iti vine in ajutor.
Ceea ce numim incalzitoare de terasa exista sub diferite forme, functioneaza in mod diferit si folosesc diferite surse de energie. Ele pot fi incalzitoare electrice cu quartz sau cu halogen sau incalzitoare cu gaz.
Statisticile ultimilor 10 ani arata ca tot mai multi oameni, tot mai multe restaurante si baruri, tot mai multe industrii prefera incalzitorul electric celui cu gaz. Dar care sunt motivele?

1. Costurile de functionare 
Daca aveti deja un incalzitor cu gaz tip umbrela, cu siguranta v-ati gandit sau ati calculat care sunt costurile cu gazul consumat. Si foarte probabil nu ati fost surprins in mod placut. Incalzitoarele de terasa cu gaz consuma o butelie cu gaz relativ repede (aprox. 10h) si o butelie plina (12 kg) cu butan sau cu propan nu este ieftina, costurile ajungand la 8 lei/ora de functionare pentru o butelie de gaz de 12 kg. Acestor cheltuieli li se adauga costul logistic procurarii buteliilor ce implica un efort financiar suplimentar.
Pe de alta parte costurile de functionare ale unui incalzitor electric sunt mult mai mici. Daca costul energiei electrice este de 0,45 lei/kWh atunci pentru o ora de functionare la o putere de 2000 Watt costurile vor fi de numai 0,9 lei/ora de functionare. Astfel putem concluziona ca un sistem de incalzire cu gaz precum acesta nu este economic.

2. Eficienta energiei consumate
Sau mai exact: cata energie consumata este transformata efectiv in caldura?
In cazul incalzitoarelor de teasa cu gaz o mare parte a caldurii se pierde in mediul inconjurator. Chiar daca veti preincalzi terasa sau balconul, ceea ce implica gaz consumat ineficient, fiecare adiere de vant va risipi caldura iar aerul va redeveni rece. In felul acest numai 40% din energie va fi transformata efectiv in caldura.
In cazul incalzitoarelor de terasa electrice cu quartz aprox. 60% din energie este transformata in caldura. Situatia se imbunatateste substantial in cazul incalzitoarelor electrice cu infrarosu generata de o lampa halogen, asa cum este cazul produselor Solamagic. Sistemele de incalzire Solamagic mai beneficiaza si de avantajul emisiei infrarosii cu unde scurte astfel ca 92% din energie electrica este transformata. Sistemele electrice de incalzire cu infrarosu marca Solamagic dispun de o tehnologie noua, denumita ECO+, eficienta si economica despre care puteti citi mai multe aici: De ce Solamagic?. Aceasta tehnologie noua nu incalzeste aerul din prejur ci actioneaza direct asupra corpurilor generand caldura cu un consum redus datorat si actiunii imediate.

3. Confortul in utilizare
Cu toti vrem sa ne simtim confortabil pe terasa sau in balcon, mai ales in perioadele mai reci ale anului, in preajma unui incalzitor de terasa. In utilizarea de zi cu zi a incalzitoarelor pot fi remarcate urmatoarele diferente:

  • instalarea unui incalzitor electric economiseste spatiu pe terasa si este foarte usor de realizat. Un incalzitor cu gaz necesita un montaj de aprox. 1 ora la care se adauga instalarea buteliei cu gaz si la final va ocupa in jur de 1 mp din suprafata utila a terasei sau balconului;
  • incalzitoarele cu gaz genereaza caldura prin arderea combustibilului butan/propan dintr-o butelie, in timp ce incalzitoarele electrice cu infrarosu si functionare pe unde scurte sunt sigure, nepericuloase si confortabile la fel ca un bec de lumina.
  • functionarea incalzitoarelor de terasa cu gaz nu se poate face fara consum de oxigen si ofera o incalzire uscata, neplacuta in viziunea unora, in timp ce incalzitoarele electrice cu tehnologie infrarosu pe unde scurte nu influenteaza atmosfera inconjuratoare si din acest motiv pot fi folosite si „indoor”.
  • fara zgomot sau miros, incalzitorul electric Solamagic incalzeste simultan si uniform suprafata intr-un mod eficient, caldura nu va fi indepartata de adieri de vant ci va ramane radianta in mod constant asupra corpurilor.
  • de la punerea in functiune pana actionarea la capacitate maxima, un incalzitor de terasa cu gaz necesita minim 5 min. pentru a se incalzi, timp in care se consuma inutil combustibil. Acest lucru nu este valabil in cazul incalzitoarelor electrice cu infrarosu care in decurs de numai 1 sec. ajung la 90% din capacitatea termica oferind practic caldura imediat. Implicit alegerea avantajoasa este un incalzitor electric cu infrarosu acesta actionand direct asupra corpului uman si nu asupra aerului inconjurator. Principiul de functionare este acelasi cu actiunea razelor solare. Soarele distribuie caldura proprie tot prin raze infrarosii, de aceea cand stati la umbra este mai racoare decat daca ati sta direct in soare.

4. Implicatiile asupra mediului
Orice model de incalzitor de terasa cu gaz consuma oxigenul in timpul arderii si genereaza emisii directe de dioxid de carbon. Fiind vorba despre arderea combustibilului gaz, acest aspect nu poate fi evitat. In cazul unui incalzitor de terasa electric, emisiile directe de CO2, controlate prin tehnologia germana Solamagic ECO+,  nu constituie tema de discutie in ceea ce priveste poluarea mediului inconjurator.

 Incalzitor electric cu infrarosu                                 Incalzitor electric cu cuart                           Incalzitor de terasa cu gaz